Προκλητικός και πάλι ο Ερντογάν: Τούρκοι και «Μακεδόνες» είναι αδέρφια

107

«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της «Μακεδονίας», επειδή η Ελλάδα είναι λάθος» φέρεται να δήλωσε  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες και μεταδόθηκε από την την  NOVA TV  των Σκοπίων.

Τα όσα είπε ο Ερντογάν αναμεταδίδονται από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων Σκοπιανά (σ.σ. όπως είναι λογικό) αλλά και βουλγαρικά.

Όπως αναφέρουν τα actualno.com και topnovini.bg, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι σωστή. Και γι ‘αυτό η Τουρκία θα είναι πάντοτε στην πλευρά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η πΓΔΜ θα παραμείνει πάντα στη Μακεδονία«!

Και συνέχισε: «Οι Τούρκοι και οι Μακεδόνες είναι αδέλφια και η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την πΓΔΜ. Αυτό που έχουμε ξεχάσει το 1912 μπορεί τώρα να διορθωθεί«.

Σύμφωνα με τον «σουλτάνο», η Ελλάδα μπλοκάρει τη «Μακεδονία» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία θα είναι πάντοτε στην πΓΔΜ και δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του ονόματός της.

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους αδελφούς μας μόνοι. Θα είμαστε πάντα μαζί τους. Θα τους βοηθούμε πάντα και θα παραμείνουμε πίσω τους«, δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Συνάντηση Ερντογάν – Πάπα

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο. H συνάντηση αυτή έχει πολλαπλή σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι φιλοισλαμιστής όμως επισκέπτεται τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην έδρα του. Από την άλλη είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας από το 1959 στο Βατικανό.

Ο Ερντογαντον τον Δεκέμβριο είχε δυο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πάπα  με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ  από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Πάπας είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε μιλήσει για σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μια δήλωση που είχε ικανοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δυο άνδρες συνομίλησαν για περίπου 45 λεπτά και βασικό θέμα ήταν η Ιερουσαλήμ.

Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα των Χριστιανών στην Τουρκία αλλά και η κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία αλλά και η Ισλαμοφοβία που αυξάνεται συνέχεια στην Ευρώπη.