«Εξήλθα της συνομιλίας μου με τον Ερντογάν έχοντας περισσότερες ελπίδες για την επίλυση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απ’ όσες είχα τη στιγμή που έμπαινα στη συνάντηση». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Πέμπτη το βράδυ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και την δίωρη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η αποκωδικοποίηση αυτής της φράσης έρχεται 48 ώρες αργότερα με τη δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Ηurriyet στην έκδοσή της του Σαββάτου δημοσιοποιεί αυτόν τον διάλογο. Είναι φανερό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα προτάσσει το γνωστό θέμα της εκλογής και όχι του διορισμού από το ελληνικό κράτος των Μουφτήδων στη Θράκη.

Κατά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει στο καθεστώς πριν από το 1985 όταν οι Μουφτήδες, δηλαδή οι θρησκευτικοί ταγοί των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης εκλέγονταν όπως ορίζει και η μουσουλμανική παράδοση από τη θρησκευτική κοινότητα.

Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει το ύφος και οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν όταν αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών επισημαίνοντας πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα πως υπάρχει κοινή βούληση για συνεννόηση στα θέματα αυτά.

Υπάρχει δηλαδή μία χροιά εκούσιας υποβάθμισης της επιθετικής ρητορικής που συνηθίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτά τα ζητήματα χωρίς αυτή η παρατήρηση να σημαίνει υποχρεωτικά πως θα υπάρξει θετική έκβαση στις σχετικές συνεννοήσεις για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Περισσότερα σχετικά με το θέμα : zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here