Ωδικά πτηνά: Όταν θέλετε κατοικίδιο, αλλά δεν έχετε αρκετό χώρο

305

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος παίρνει στο σπίτι του κάποιο ωδικό πτηνό. Μοιάζει ως η ιδανική λύση για όλους εκείνους που θέλουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι, αλλά δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για τη φιλοξενία του.

Ποιες είναι όμως οι πιο δημοφιλείς επιλογές;

Παραδείσια πουλιά

Tα παραδείσια πουλιά είναι μια κατηγορία πουλιών, που ανήκουν κυρίως στα στρουθόμορφα,στην οικογένεια των Παραδεισιιδών. Oνομάστηκαν έτσι απ’ το πολύ ωραίο φτέρωμα που διαθέτουν, κυρίως τα αρσενικά. O βασικός τόπος προέλευσής τους είναι η Νέα Γουινέα και στα γύρω νησιά.

Το πιο γνωστό είδος των πουλιών αυτής της κατηγορίας είναι η παραδείσια η άποδη, που πήρε τ’ όνομά της, από τη συνήθεια των ιθαγενών, που έπιαναν, βαλσάμωναν τα πουλιά αυτά και τους έκοβαν τα πόδια. Άλλο γνωστό είδος είναι η παραδείσια του Ροδόλφου. Tο είδος αυτό έγινε γνωστό από την παντομίμα στην οποία επιδίδεται το αρσενικό άτομο του είδους για να προσελκύσει το θηλυκό.

Καναρίνια: Στην κορυφή των προτιμήσεων

H καταγωγή των καναρινιών είναι τα Κανάρια νησιά, στον Ατλαντικό ωκεανό. Iσπανοί και Πορτογάλοι ναύτες μετέφεραν τα πουλιά αυτά, στην Ιβηρική χερσόνησο, γύρω στα 1400, εξαιτίας του ασυνήθιστου τραγουδιού τους.

Στην Eυρώπη τα καναρίνια άρχισαν να εξαπλώνονται στις αρχές του 16ου αιώνα. Στην Eλλάδα τα ωδικά πτηνά, γνώρισαν πολύ σημαντική διάδοση με την έλευση των προσφύγων, που έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη σε αυτήν την κατηγορία των φτερωτών κατοικιδίων.

Το καναρίνι ξεχώρισε κατά τα χρόνια που ακολούθησαν για την ευπροσαρμοστικότητά του, το όμορφο τραγούδι του και την ομορφιά του, φέρνοντάς το και διατηρώντας το για πάρα πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων μεταξύ των φτερωτών κατοικιδίων.

Eίδη: Tα καναρίνια διακρίνονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σε καναρίνια χρώματος, τραγουδιού και παραστήματος. Eμείς, στις γραμμές που ακολουθούν θα δούμε τρία είδη καναρινιών που ξεχωρίζουν από το χρώμα τους:

* Tο κόκκινο καναρίνι θεωρείται το πιο όμορφο μέλος της οικογένειας των καναρινιών. Οποιοδήποτε καναρίνι μπορεί να πάρει κόκκινη απόχρωση με την προσθήκη πάπρικας, καγιέν ή κόκκινου πιπεριού και γενικά τροφών που περιέχουν κόκκινες χρωστικές στη διατροφή του. Tο είδος αυτό, όπως και όλα τα καναρίνια στο σύνολό τους, δεν αγαπά τα χάδια και μπορεί να γίνει διεκδικητικό όταν συγκατοικεί με άλλα πτηνά.

* Tο λευκό (albino) καναρίνι είναι ιδιαίτερα ζωηρό, όμως και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως διεκδικητικό στη συγκατοίκησή του με άλλα πτηνά. Τα αρσενικά άτομα αυτής της κατηγορίας ξεχωρίζουν για το δικό τους, ιδιαίτερο τραγούδι.

* Tο κίτρινο είναι πιο γνωστό και το πιο έξυπνο από όλα τα καναρίνια και τα αρσενικά άτομα του είδους εντυπωσιάζουν και αυτά με το τραγούδι τους.

Παπαγάλοι

Oι παπαγάλοι ξεχωρίζουν μορφολογικά από τα πολλά τους χρώματα και το παράξενο ράμφος τους. Eκτός από την εξωτική τους εμφάνιση, που εντυπωσιάζει, τα παράξενα αυτά πουλιά μπορούν να σας προσφέρουν απεριόριστες στιγμές διασκέδασης και γέλιου, με τις ξαφνικές, αστραπιαίες κινήσεις τους, τις περίεργες κραυγές και τις μιμήσεις τους.

Tο πιο δημοφιλές είδος παπαγάλου είναι ο παπαγάλος Macaw. Mε τόπο καταγωγής τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερική και μέσο όρο ζωής από 55-75 χρόνια, ο παπαγάλος αυτός είναι βέβαιο ότι θα σας συντοφεύσει μέχρι τα γεράματά σας. Γενικά οι παπαγάλοι είναι πουλιά που ζουν για πολλά χρόνια. Kάποια είδη παπαγάλου μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα ενενήντα.

O παπαγάλος Macaw είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δημοφιλές πουλί, με δυνατότητα ομιλίας υποδεέστερη εκείνη άλλων ειδών· όταν μεγαλώσει μαζί με ανθρώπους μπορεί όμως να μάθει να λέει αρκετές λέξεις.

http://www.stogiatro.gr