Κορονοϊός – Lockdown: Επιστρέφει το 13033 για τις μετακινήσεις

Lockdown σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Πέμπτης (5.11, 12:00) σε έκτακτο διάγγελμα που θα κάνει, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και δημοσιογράφων που θα μπορούν να κάνουν και ερωτήσεις.

Η επιβολή καθολικού «λουκέτου» σε όλη τη χώρα, δεδομένα θα προκαλέσει ζητήματα σε όσους χρειάζεται να κάνουν μετακινήσεις, για λόγους εργασίας και όχι μόνο, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για αυτό και θα θυμίσει το πρώτο lockdown που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τις μετακινήσεις θα επιστρέψουν τα SMS στο 13033, ενώ για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της Εργάνης σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

Η διαδικασία των SMS στο πρώτο Lockdown

Το μέτρο της αποστολής SMS στο 13033 για να μετακινηθεί κανείς στη διάρκεια του Lockdown «συστήθηκε» στους Έλληνες πολίτες στη διάρκεια της πρώτης «καραντίνας», τον Μάρτιο του 2020. Ο πενταψήφιος αριθμός που έγινε… viral για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήδη έχει επανέλθει για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που μπήκαν πρώτα από όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες σε lockdown, επιστρέφει τώρα και για όλους τους υπόλοιπους.

Θυμίζουμε, λοιπόν, πως γίνεται η διαδικασία της αποστολής SMS για να μπορέσει κανείς να μετακινηθεί. Ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και τον λόγο που επιθυμεί την έξοδο από το σπίτι του. Το SMS θα πρέπει να είναι της μορφής:

Χ κενό ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας.

Όπου Χ, αντιστοιχεί ο λόγος εξόδου και συμβολίζεται με τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5, 6. Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την αποστολή του SMS κι αν αυτή είναι επιτυχής, από το 13033 έρχεται απάντηση της μορφής «Μετακίνηση κενό Χ κενό ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας».

Ο πολίτης που μετακινείται με το SMS στο 13033, θα πρέπει να έχει το κινητό του μαζί του, όπως και την αστυνομική του ταυτότητα έτσι ώστε να τα επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου από τις κρατικές αρχές.