Κομοτηνή: Στέρεψε το πετρέλαιο στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ

Ακούς κύριε Γαβρόγλου;

Έκτακτη συνάντηση των γονέων βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ στην Κομοτηνή με αφορμή το πρόβλημα θέρμανσης που ανέκυψε, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας XRONOS.GR, μετά από πρόσκληση των υπευθύνων του. Από νωρίς το πρωί οπότε και πήγαν τα παιδιά τους στη δομή οι γονείς ενημερώθηκαν για την προβληματική που υπάρχει στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, και την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Ήδη όπως ανέφεραν γονείς στον “Χ” η συγκέντρωση των παιδιών γίνεται σε μία αίθουσα που είναι επαρκώς θερμαινόμενη.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι ακόμα δεν έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την προμήθεια πετρελαίου σε παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού στη Β. Ελλάδα. Το πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στους νομούς Δράμας και Σερρών, όπου επίσης λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ. Ο “Χ” επικοινώνησε με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ που εδρεύει στην Καβάλα προκειμένου να λάβει απαντήσεις για το θέμα. Αρμόδια υπάλληλος με εντολή του προϊσταμένου Γεώργιου Πρωτόγερου ενημέρωσε για τα εξής:

“Την διαδικασία πετρελαίου θέρμανσης για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τις πραγματοποιούσαν μέχρι τώρα οι Περιφερειακές Ενότητες. Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης είχε κάποια καθυστέρηση και για το 2017 για την δεύτερη καταναλωτική περίοδο. Είχαν ξεκινήσει για να γίνει ο διαγωνισμός, έγινε λάθος η διαδικασία και ξεκίνησε από την αρχή και για το 2018. Λόγω αυτής της καθυστέρησης ζητήσαμε να μας δοθεί από τις αρχές Σεπτέμβρη εξουσιοδότηση για να κάνουμε εμείς διαδικασίες, αλλά έχει αλλάξει ο νόμος και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού.

Το ίδιο έγινε, εκτός από την Ξάνθη και τον Έβρο όπου είχαμε ανάδοχο για τα πετρέλαιο του 2018, στη Δράμα και τις Σέρρες. Το έγγραφο της εξουσιοδότησης είχε έρθει αρχές Ιανουαρίου και πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από πάρα πολλές πιέσεις, για να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Την απόφαση αυτή του περιφερειακού συμβουλίου την έλαβα σήμερα καθαρογραμμένη”.

Από την περιφερειακή διεύθυνση του Οργανισμού επιβεβαιώνουν “έχει γίνει αγώνας δρόμου, έχει σταλεί έγγραφο στον περιφερειάρχη, έχουμε πιέσει για να συνεδριάσει για το δικό μας θέμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα το περιφερειακό συμβούλιο. Καταλαβαίνεται ότι και οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν και αυτά που λέει ο νόμος, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε τέτοιο θέμα γιατί είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του υπουργού, οπότε καθυστερήσανε οι Περιφερειακές Ενότητες για να μας δώσουν την εξουσιοδότηση”.

Η ίδια κατάσταση που επικρατεί στην Κομοτηνή επικρατεί και στην Δράμα και στις Σέρρες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. “Για το σύνολο της ποσότητας πετρελαίου για Σέρρες, Δράμα και Κομοτηνή θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που απαιτεί ένα εξάμηνο. Για να βρούμε όσο το δυνατόν συντομότερα λύση, πάντα βασιζόμενοι στον νόμο, γιατί όλα αυτά περνάνε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφασίσαμε να κάνουμε συνοπτικό διαγωνισμό για το 20% της εγκεκριμένης ποσότητας και το υπόλοιπο 80% με ηλεκτρονικό διαγωνισμό”, μας πληροφόρησαν από την περιφερειακή διεύθυνση.

Σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Δ.Σ. του Οργανισμού, οπότε αναμένεται να ληφθεί η απόφαση περί διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μερικής ποσότητας πετρελαίου. Στο μεσοδιάστημα βέβαια, καθώς και αυτός ο διαγωνισμός απαιτεί κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί, η θέρμανση του βρεφονηπιακού σταθμού πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο.

Στη Δράμα και στις Σέρρες οι σταθμοί προμηθεύτηκαν κάποια λίτρα πετρελαίου από τις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Όσο για την Κομοτηνή η όποια έκτακτη λύση θα ληφθεί τοπικά και σε συνεννόηση με τους γονείς, προκειμένου ο σταθμός να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Πηγή: xronos.gr