Γερμανία: Τέλμα στις Ένοπλες Δυνάμεις… αδιαφορία των πολιτικών

Διαλύονται οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις… αδιαφορία των πολιτικών

Τελειωμό δεν έχουν τα άρθρα στον γερμανικό Τύπο για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των γερμανικών κυβερνήσεων που ελέγχονται σχεδόν κατά 100% από γραφειοκράτες, τεχνοκράτες οικονομολόγους οι οποίοι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για θέματα στρατιωτικής ισχύος μιας γενιάς πολιτικών που αναδείχθηκε μετα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έφτασαν στο κατώτερο σημείο που θα μπορούσε να φανταστεί ο πλέον απαισιόδοξος στρατιωτικός αναλυτής.

Έτσι παρα την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 1,3% στο τρομερό…1,5% του ΑΕΠ η εφημερίδα Zuddeutsche Zeitung σημειώνει ότι τα παραπάνω χρήματα που θα δοθούν δεν είναι τίποτα άλλο παρα σταγόνα στον ωκεανό. Χαρακτηριστικά όπως σημειώνει η εφημερίδα το 2018 το Γερμανικό κράτος θα δαπανήσει 38,5 δις ευρώ για την άμυνα του.

Από αυτά το 50% αφορά δαπάνες για το προσωπικό, 18% λειτουργικά έξοδα, και 13% για την αγορά νέου στρατιωτικού υλικού. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικά χρόνια το ΝΑΤΟ έχει θέσει στα μέλη του ως στόχο την δαπάνη του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κάτι που η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτύχει για πολλά χρόνια εάν κρίνουμε από το ρυθμό αύξησης του ποσοστού του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα κάθε χρόνο.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Zuddeutsche Zeitung η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο Γερμανικό Στρατό είναι τέτοια ώστε όταν ο Bundeswehr έστειλε μια εκστρατευτική δύναμη στο Αφγανιστάν την περίοδο 2011-2014 οι απαιτήσεις σε υλικά και μέσα ήταν τόσο μεγάλες ώστε απογυμνώθηκαν ότι αποθέματα υλικών και ανταλλακτικών υπήρχαν πίσω στη Γερμανία για να υποστηριχτεί η αποστολή.

Αποτέλεσμα αυτής της τετραετούς κατάστασης ήταν η αποδυνάμωση του Γερμανικού Στρατού και η πρακτική του αδυναμία να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη.

Όμως και η εφημερίδα Bild αναφέρεται στην κατάσταση των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας την σχετική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απέκρυψε περιπτώσεις κακής λειτουργίας οπλικών συστημάτων..

ενώ όπως σημειώνεται ολόκληρο το 2017 δεν υπήρχε ούτε ένα επιχειρησιακό υποβρύχιο από τα έξι που το Γερμανικό Ναυτικό διαθέτει, οι μισές φρεγάτες (από τις εννέα) και τα μισά άρματα μάχης (από τα 225) ήταν επιχειρησιακά, ενώ μόλις τρία επιθετικά ελικόπτερα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πηγή: defence-point.gr