Γερμανία: H Μέρκελ ξεκαθαρίζει για το δύσκολο lockdown

Νέοι κανόνες για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Οι λιανοπωλητές και τα σχολεία κλείνουν από την Τετάρτη

Η σύνοδος κορυφής για τον κορωνοϊό στην Καγκελαρία δεν κράτησε ούτε μια ώρα.

Στις 10.47 π.μ. η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι πρωθυπουργοί των ομοσποδιών αποφάσισαν για σκληρό lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου)!

Ο Καγκελάριος εξήγησε τις λεπτομέρειες σε συνέντευξη τύπου. “Είμαστε αναγκασμένοι να δράσουμε – και ενεργούμε τώρα”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ με βραχνή φωνή.

Ουσιαστικά, τα σημεία του σχεδίου περιορισμών έκλεισαν. Αυτό σημαίνει: Με εξαιρέσεις (συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων, παντοπωλείων) το λιανικό εμπόριο πρέπει να κλείσει την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να υπάρχουν επίσης νέοι περιορισμοί για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι περιορισμοί θα έχουν ισχύ μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.

Επιβεβαίωσε την απαγόρευση της πώλησης πυροτεχνημάτων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για τα οποία θα ισχύει εθνική απαγόρευση παρακολούθησης και συναρμολόγησης. Επίσης, η υποχρεωτική παρακολούθηση στα σχολεία λήγει στις 16 Δεκεμβρίου.

“Όποτε είναι δυνατόν, τα παιδιά πρέπει να παραμένουν στο σπίτι”, δήλωσε η Μέρκελ,  απαντώντας σχετικά με τα κέντρα φύλαξης παιδιών.

Νέες διαβουλεύσεις από τις 5 Ιανουαρίου

Τα αυστητά μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν έως τις 10 Ιανουαρίου. Μια πιθανή παράταση θα συζητηθεί στις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU) πιέζει τον EMA να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση το συντομότερο δυνατό.