Ανοικτό παράθυρο για μη περικοπή συντάξεων το 2019

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, αλλά δεν είναι άκαμπτες» ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αναπτερώνοντας τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, αλλά και τις κυβερνητικές προσδοκίες, αφού επάνω στη δήλωση αυτή μπορεί να «χτίσει» ακόμη ένα πολιτικό αφήγημα.

Το θέμα της ελληνικής δέσμευσης περικοπών στις συντάξεις το 2019 θα επανεξεταστεί και μάλιστα αφού η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε σαφές, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

«Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Η τοποθέτηση του επιτρόπου Μοσκοβισί έγινε έπειτα από συνάντηση που είχε στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε ερώτημα για το αν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο διάστημα (έως το 2060), ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα. Γιατί αυτό, όπως είπε, θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί εστίασε στο σκέλος της ανάπτυξης και έφερε ως παράδειγμα το 40 σελίδων ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας στο οποίο δίνεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι πρόγραμμα. Είπε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι θεσμοί θα έρχονται στην Ελλάδα, αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Εξήγησε ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά θα διασφαλίζεται η μεταμνημονιακή τήρηση των συμφωνηθέντων και η διασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Είπε ότι υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.